Algemeen.
 

In het vorige decennium verzocht de gemeente Doetinchem aan voetbalvereniging VIOD om mee te werken aan verhuizing naar een nieuw te realiseren sportpark in de nieuwbouwwijk Dichteren.

Na jaren van voorbereiding werd in oktober 2003 met de bouw gestart en deze werd kort voor de zomer van 2004 voltooid.
De nieuw te bouwen accomodatie en het beheer van de sportvelden werden overgedragen aan de nieuw opgerichte Stichting Exploitatie Sportpark Dichteren, kortweg SESD.

Sportpark Dichteren werd op 10 juli 2004 feestelijk geopend met een voetbalwedstrijd tussen BVO De Graafschap en een selectie bestaande uit spelers van de diverse Doetinchemse amateurverenigingen.

Bij de ontwikkeling en realisatie van het sportpark is nadrukkelijk gekozen voor functionaliteit en kwaliteit. Zo ontstond uiteindelijk qua voorzieningen en mogelijkheden een uniek sportcomplex. Uniek voor wat betreft het open karakter, uniek voor wat betreft architectuur en toegepaste duurzame materialen, uniek voor wat betreft het aantal kleedkamers, sanitaire voorzieningen en vergader- en commissiekamers en uniek voor wat betreft de veelzijdige toepassings-mogelijkheden.

Sinds de opening in de zomer van 2004 was SESD op Sportpark Dichteren al gastheer van diverse evenementen en sporthoogtepunten. Zo heeft v.v. VIOD haar thuisbasis op het sportpark en maken de KNVB, BVO De Graafschap, scholen en anderen regelmatig gebruik van de faciliteiten op het sportpark.

De Nederlandse politiek en de media hebben inmiddels de weg naar Sportpark Dichteren gevonden.
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reikte op 19 februari 2005 het hersenletselkaartje uit.
In de zomer van 2005 was Doetinchem één van de speelsteden voor het WK voetbal voor spelers tot 20 jaar. In het kader daarvan trainden de teams van Honduras en Spanje op Sportpark Dichteren.